ponedjeljak, 29.06.2009.

IZBORNA SKUPŠTINA SSHŽC-a

Poštovani članovi SSHŽC-a,


Nakon što je 17.03.2009. godine održana Osnivačka skupština na kojoj je osnovan Samostalni sindikat HŽ Cargo, dana 30.06.2009. godine održati će se i prva izborna skupština SSHŽC. Na izbornoj će skupštini zastupnici skupštine na demokratskim izborima izabrati svoje vodstvo. Vodstvo sindikata činiti će predsjednik SSHŽC, zamjenik predsjednika, te tajnik SSHŽC-a.
Na skupštini će se također izabrati Nadzorni odbor i Statutarna komisija.
- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IZBORNA SJEDNICA SSHŽC U PLOČAMA

Cjenjeni djelatnici HŽ Carga,

Dana 23.06.2009. u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Ploče održana je izborna sjednica SSHŽC-a, podružnice HŽ Cargo Ploče, na kojoj su se birali glavni povjerenik i zamjenik glavnog povjerenika.
Za glavnog povjerenika SSHŽC Ploče izabran je gospodin Željko Sivrić, a za njegovu zamjenicu izabrana je gospođa Snježana Barbir.
- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.06.2009.

Interview sa Marijom Stefanov u novom broju Željezničara

Poštovani članovi i oni koji ćete to tek postati,
Ovo je složbeni blog SSHŽC-a, na kojem ćete moći pratiti najnovije aktivnosti Vašeg sindikata. Na ovaj način pokušali smo se što više približiti članstvu, te omogućiti neposrednu komunikaciju između zaposlenika i njihovih zastupnika - sindikalnog vodstva.

Želimo Vas obavijestiti da u novom broju Željezničara izlazi interview sa predsjednicom našeg sindikata Marijom Stefanov. Ovim putem objavljujemo kratki presjek tog teksta.
Poslije kratkog predstavljanja sindikalnog vodstva sačinjenog od predsjednice Marije Stefanov, zamjenika Josipa Balaška i tajnice Borke Babić, tema teksta bila su bitna pitanja o novom sindikatu.
Na pitanje o razlozima osnivanja sindikata, Marija navodi dva razloga:

Prvi razlog osnivanja Samostalnog sindikata HŽ Cargo je novo poslovno okružje, gdje tvrtka HŽ Cargo predstavlja samostalni poslovni subjekt, što ne prati situacija u dosadašnjim sindikatima. Naime, prema dosadašnjoj shemi kolektivnog pregovaranja interese radnika HŽ Carga često su zastupali sindikalni pregovarači koji imaju ugovore o radu sklopljene s drugim društvima. Takva apsurdna situacija dovela je do lošijeg položaja djelatnika HŽ Carga u odnosu na djelatnike drugih društava HŽ Holdinga. Zbog članstva u više sindikata međusobno suprotstavljenih interesa HŽ Cargo uvijek prolazilo lošije od drugih. Upravo zato Marija Stefanov konstatira da je HŽ Cargo d.o.o. veliko poduzeće, te da kao takvo mora imati svoj matični sindikat koji će se baviti problemima poduzeća u cjelini, a ne međusindikalnim prepucavanjem.
Potpuno svjesni takve nepodnošljive situacije, koju više ne želimo trpjeti odlučili smo osnovati SSHŽC čiji će zadatak biti okupiti većinsko članstvo i u pregovaračkom smislu poboljšati poziciju, a time i sve ono za što smo do sada bili zakinuti.

Kao drugi razlog osnivanja SSHŽC navodi se gušenje autonomije djelatnosti HŽ Carga unutar SHŽ. Autonomija je unutar tog sindikata postojala samo na deklarativnoj razini, ali u praksi je stvar bila bitno drugačija.

Upravo na tragu toga može se demantirati i dio teza koje u prošlom broju Željezničara iznosi predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač, a koji Mariju Stefanov optužuje za pregovore i potpisivanje 4 aneksa KU-a. Zapravo je prava istina potpuno suprotna, jer je upravo Ivan Forgač potpisao anekse u ime HŽ Carga. Dakle, taj detalj govori dovoljno o praktičnoj autonomiji HŽ Carga unutar SHŽ-a.
Zbog gore navedenih razloga Marija smatra nužnim formirati jaki strukovni sindikat HŽ Carga, a smatra da HŽ Cargo ima snage, volje, znanja i iskustva da u tome i uspije.

Osnovni ciljevi novog sindikata su očuvanje radnih mjesta i radničkih prava, poboljšanje uvjeta rada, povećanje obima posla i dr., a to se može postići modernizacijom društva i uvođenjem novih tehnologija. Samo se na taj način HŽ Cargo, a samim tim i njegovi radnici mogu zaštititi od konkurencije koja već kuca na vrata u formi stranih operatera. Jedan od ciljeva sindikata kojeg ne smijemo zanemariti je i kontrola nad provođenjem Kolektivnog ugovora i ostvarivanja svih prava koja iz njega proizlaze.
Aktivnosti sindikata koje svakako treba spomenuti su i : Kasa uzajamne pomoći, pravna pomoć, rezervni fond, obilježavanje blagdana, pomoć u nepredvidljivim životnim situacijama, te naravno kolektivno pregovaranje.
Na kraju interviewa predsjednica sindikata Marija Stefanov obratila se zaposlenicima HŽ Carga pozvavši ih da se priključe članstvu novog sindikata, te na taj način dadu svoj doprinos radu sindikata i snazi predstojećih kolektivnih pregovora.
Mi ne želimo više biti štićenici lažnih staratelja, nego se brinuti sami o sebi. I zato Vas još jednom pozivam da ispunite pristupnicu i postanete član SSHŽC - završava Marija Stefanov.
- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.