utorak, 31.08.2010.

Nepoštivanje rasporeda radnog vremena voznog osoblja vlaka u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Osijek

Radi pritužbi radnika HŽ Cargo Osijek da im se ne poštiva raspored radnog vremena voznog osoblja vlaka u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Osijek uputili smo šefici i Upravi-Direktor dopis:

Poštovani,

Temeljem mjesečnog rasporeda radnika često se dešavaju situacije da se voznom osoblju vlaka (vozni vlakovođa i manevristi na vlaku) koji su prema rasporedu rada trebali raditi subotom, nedjeljom i praznikom u posljednji čas otkazuju vlakovi u bilo koje vrijeme dana i noći.

Nekorektan je to odnos prema radnicima jer im se ne plaćaju naknade koje bi ostvarili
(rad subotom, nedjeljom, praznikom, kilometražu) da su radili po svom predviđenom rasporedom rada te tako vozno osoblje vlaka gubi na svojim prihodima.

Isto tako, otkazivanjem vlakova radnike se stavlja u nepovoljan položaj da oni ne mogu normalno planirati svoj privatni život jer su u stalnom iščekivanju radi dodjele drugog vlaka, koji isto tako može biti otkazan i tako u nedogled. Ta stalna napetost stvara veliku zbrku i nervozu kod svakog radnika koji radi u takvim uvjetima.

Podsjećamo vas da prema članku 25. stavak 3. i 4. Kolektivnog ugovora za HŽ Cargo d.o.o. mjesečni raspored radnog vremena na pojedine dane u mjesecu, početak i završetak radnog vremena, kao i trajanje i vrijeme odmora uređuje se odlukom Poslodavca u skladu sa specifičnostima poslovanja, uz savjetovanje s Radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenikom u funkciji radničkog vijeća.
Poslodavac je obvezan objaviti raspored radnog vremena 8 dana unaprijed.

Međutim, Poslodavac kod donošenja odluke o rasporedu radnog vremena ne poštuje navedene odredbe KU, jer se ne drži zakonom i KU propisanih ograničenja, ne provodi postupak savjetovanja s Radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenikom u funkciji radničkog vijeća, niti objavljuje raspored radnog vremena 8 dana unaprijed.
Isto tako potrebno je navesti i to da Poslodavac ne obavještava radnike o promjeni rasporeda radnog vremena, 8 dana unaprijed, što je dužan po zakonu i KU.

S obzirom na gore navedeno tražimo da se poštuje plan rasporeda radnog vremena uz obvezu savjetovanja s Radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenikom u funkciji radničkog vijeća, a istovjetno i promjene rasporeda radnog vremena 8 dana unaprijed uz također obvezu savjetovanja s Radničkim vijećem.
Ako to Poslodavac nije ispoštivao dužan je voznom osoblju vlaka platiti sve naknade koje bi dobili da su radili prema predviđenom rasporedu rada.

Također vas podsjećamo na članak 132. KU „Kada se radnik odazove na poziv na rad u slobodno vrijeme, uvećava mu se plaća za sate provedene na radu za 10%“, a što se također odmah smatra prekovremenim radom, jer nije bilo predviđeno redovnim rasporedom radnog vremena, a niti nije objavljen raspored radnog vremena 8 dana unaprijed kao ni savjetovanje s Radničkim vijećem.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov


- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.08.2010.

Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu.
Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojnoj operaciji Oluja.



- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.