četvrtak, 25.11.2010.

IZ SHŽ-a - ZAKUKALE PTICE KUKAVICE

- ČLANSTVU SSHŽC
- RADNICIMA HŽ CARGA d.o.o.


Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga,

ovih dana sa svojim dopisima javili su se Marijan Jelenski, dopredsjednik SHŽ i Mateo Buljan, glavni povjerenik SHŽ HŽ Cargo i TPVV Split u kojima iznose notorne laži, podvale i besmislice.
O njima, njihovim djelima i sindikalnom radu treba reći slijedeće:

Kad smo odlučili osnovati matični sindikat obojica od navedenih bili su s nama i zalagali su se za ideju matičnog i strukovnog sindikata. M. Jelenski i Mateo Buljan potpisali su se kao utemeljitelji Samostalnog sindikata HŽ Cargo, što se može i provjeriti, ako nekoga zanima ( jer čuvamo sve potpise s kojima smo u Ministarstvu registrirali sindikat).

Zajedno s nama imali su izvrsnu ideju o svom matičnom SSHŽC sve do momenta dok im Ivan Forgač nije ponudio profesionalnu plaću i M. Jelenskom mjesto dopredsjednika SHŽ ( iako je tu istu funkciju pojedinačno nudio svima samo da ostanu u SHŽ). Tada su u tili čas promijenili svoje nazore i uvjerenja i odrekli se ideje matičnog sindikata. Od tada postali su ljuti neprijatelji SSHŽC i zagovornici ostajanja u SHŽ. Tu su izdajnici uhvaćeni na djelu jer izdati svoje kolege u najtežim trenucima s kojima su radili jedan neopisivo važan projekt je čin velike izdaje i prevare.

Ljagu izdaje i izdajničkog čina s njih ne može oprati „ ni Sava“. Biti izdajnik radi vlastitog probitka nesretna je okolnost kako za njih, tako i za onoga s kim rade, a već im se počelo obijati o glavu (svakim danom imaju sve manje članova – pa ih je uhvatila panika kako zadržati profesionalne plaće).

Ti sindikalni diletanti sada obnašaju ulogu slugu pokornih u SHŽ, bez ikakvog prava, utjecaja i moći, a o tome da nešto autonomno odluče za djelatnost HŽ Carga ne mogu ni sanjati. Jedan od razloga zašto smo otišli iz tog sindikata je i gašenje autonomije Djelatnosti HŽ Carga, ukinut je konzensus, a njihov predsjednik Ivan Forgač odlazi sam na sastanke u Ministarstvo, gdje se donose najvažnije odluke ( a HŽ Cargo mu je uvijek u drugom…i zadnjem planu, npr. kad su sva društva dobila znatna povećanje plaća na osnovu aneksa, nanio je štetu radnicima HŽ Carga kad je, izvanstatutarno, sebi prisvojio pravo pregovaranja o aneksima u HŽ Cargu, pa tako ni Aneks koji je pregovarački tim pripremio prema kojem bi se prava radnika HŽ Carga izjednačila s pravima ostalih društava i prema kojemu bi KU za HŽ Cargo vrijedio četiri godine nikada nije potpisan niti se Ivan Forgač zalagao za to. U fazi našeg izlaska iz tog sindikata dopisom se obratio Ivan Forgač u kojem izvješćuje radnike HŽ Carga kako će njegovim osobnim angažiranjem od travnja 2009, g. dobiti dodatak na plaću u visini 250, 00 kn – koji naravno nikad nisu dobili, a time je htio obmanuti radnike HŽ Carga da ostanu u SHŽ).

A što se tiče M. Jelenskog i M. Buljana umjesto da se sakriju u mišju rupu, da se pokriju po glavi od srama za nedjelo koje su učinili, oni i dalje nastavljaju svojim nečasnim radnjama.

Tako M. Jelenski u svom napisu iznosi veliku količinu gluposti. Navodi izjave kojima želi uvrijediti naš sindikat, da smo kućni sindikat, poslušnički sindikat. Mi smo ponosni na činjenicu da smo matični, strukovni sindikat u HŽ Cargu i zanimaju nas samo prava radnika HŽ Carga i zaštita njihovih interesa, a to smo dokazali time što Samostalni sindikat HŽ Carga jedini nije potpisao Aneks u HŽ Cargu kojim se zamrzavaju plaće radnicima HŽ Carga, jer
potpisati zamrzavanje plaća u HŽ Cargu, a znati da HŽ Cargo jedini treba ispregovarati novi KU s obzirom da je stari vrijedio 2 godine – do 15.07.2009., znak je čiste nebrige za te radnike. Vidi se da nisu imali namjeru i želju izjednačiti prava radnika sa pravima ostalih društava HŽ Holdinga. HŽ Cargo je jedino profitno poduzeće, a ima najmanji prosjek plaća od svih društava HŽ Holdinga što je potpuno nelogično i uvredljivo.

U tom svom dopisu M Jelenski je skenirao moj potpis iz KU i podmetnuo ga kao da sam ja potpisala Sporazum po kojem su imenovani sindikalni dužnosnici, sindikalni povjerenici u funkciji radničkih vijeća i zaštite na radu kao i koordinatori povjerenika za zaštitu na radu, koji su tim Sporazumom stekli profesionalni status. Navedeni Sporazum je potpisao Ivan Forgač, a ne ja (što se lako može provjeriti).

Njegove laži i besmislice po pitanju našeg ne sudjelovanja u prosvjedu već smo objasnili,a radi se o tome da nismo željeli sudjelovati u sindikalnoj farsi. Pravi razlog prosvjeda je bio otkazivanje Sporazuma o sindikalnim profesionalcima u HŽ Cargu, a mi smatramo da profesionalizam odnosno osobni interes ne smije biti svrha sindikalnog rada.

M. Jelenski, dopredsjednik SHŽ i M. Buljan zajedno su se oglasili sa dopisom u kojem cmizdre, kukaju i jauču iz sveg glasa i mole direktore ( HŽ Carga i HŽ Holdinga), tražeći slamku spasa da im pomognu zadržati članstvo u SHŽ, koje stalno odlazi, tamo gdje i pripada, u svoj matični i strukovni sindikat.

Prosto je nevjerojatno gledati taj kukavičluk i vapaje za pomoći, kao i način na koji žele meni osporiti pravo da kao predsjednica sindikata obilazim naše članove i radnike HŽ Carga.

Na kraju, kad vidimo njihovu paniku i vapaj za pomoć,a naše kontinuirano povećanje članstva uvjereni smo da smo na dobrom i ispravnom putu i zato vas poštovani i cijenjeni radnici HŽ Carga pozivamo da ispunite pristupnicu i postanete član matičnog sindikata, jer u sindikatima koji svaštare i udomljavaju izdajničke tipove nije mjesto dostojno vas.

S poštovanjem,


Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 14:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 09.11.2010.

PROSVJED U HŽ CARGU

- ČLANSTVU SSHŽC
- RADNICIMA HŽ CARGO d.o.o.


PROSVJED U HŽ CARGO D.O.O.


Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga,

obraćamo vam se povodom najavljenog prosvjeda zbog neisporuke zaštitne i službene odjeće i obuće u HŽ Cargu d.o.o. te želimo iznijeti svoj stav o tome i razlog zašto ne sudjelujemo u njemu.

Stav Samostalnog sindikata HŽ Cargo je da radnici HŽ Carga moraju biti adekvatno zaštićeni i opskrbljeni sa službenom i zaštitnom odjećom i obućom, a da Poslodavac mora osigurati redovitu nabavu i isporuku službene i zaštitne odjeće i obuće za radnike HŽ Carga u propisanim i zadanim rokovima. Taj stav potvrdili smo time što je SSHŽC dao brojne i vrlo kvalitetne primjedbe na pravilnik o službenoj odjeći,osobnim zaštitnim sredstvima i opremi HŽ Cargo d.o.o. i njegove izmjene i dopune, za razliku od drugih sindikata, koji ili nemaju primjedbi, ili nisu mogli zauzeti stav, ili je primjedba napisana na općenit način bez konkretnog prijedloga, ili je primjedba promašena jer se odnosi na nešto drugo itd. Naš zahtjev prema Poslodavcu je stalno traženje da radnici HŽ Carga moraju dobivati kvalitetnu zaštitnu odjeću i obuću i da se moraju poštivati rokovi isporuke. Smatramo da kvaliteta zaštitne odjeće i obuće i sigurnost bez opasnosti za ozljeđivanje radnika trebaju biti na prvom mjestu.

Po pitanju najavljenog prosvjeda postoje neke sumnje, nelogičnosti i nedoumice koje se kriju pod plaštem najavljenog prosvjeda krije se prvi i stvarni razlog najavljenog prosvjeda u HŽ Cargo d.o.o., a to je otkazivanje Sporazuma po kojem su imenovani sindikalni dužnosnici, sindikalni povjerenici u funkciji radničkih vijeća i zaštite na radu kao i koordinatori povjerenika za zaštitu na radu, koji su tim Sporazumom stekli profesionalni status. Sporazum je otkazan u zakonskom roku od 3 mjeseca prije isteka njegove važnosti, a otkazala ga je Uprava- direktor HŽ Cargo d.o.o. koji prestaje važiti 31.01.2011.

Na sastanku 18.10.2010. bili su prisutni svi sindikati s pravom na kolektivno pregovaranje u HŽ Cargu d.o.o. ( SŽH, SHŽ, STPVV HŽ i SSHŽC) i Uprava- direktor sa svojim suradnicima od strane Poslodavca naš sindikat je javno pozdravio Odluku kojom se otkazuje navedeni Sporazum sa jasno izrečenim stavom da profesionalizam i osobni interesi u HŽ Cargu ne smiju biti svrha sindikalnog rada. Prema navedenom Sporazumu imenovan je 21 sindikalni profesionalac u HŽ Cargu.
Kad uđemo u analizu tog navedenog Sporazuma i problema vezanih za neredovitu isporuku zaštitne i službene odjeće i obuće u HŽ Cargu d.o.o. i najavljenog prosvjeda vidljiva je licemjernost sindikata SŽH i SHŽ koja se ogleda u tome što je toliko ljudi profesionalizirano da radi na poslovima zaštite odjeće i obuće i zaštite na radu, a sad najednom u tom segmentu ništa ne štima pa navode u svojoj najavi prosvjeda „višegodišnju neisporuku“. Kao dokaz navest ću po imenima i po sindikatima imenovane koordinatore zaštite na radu i povjerenike koji imaju dobra primanja i obvezu da djeluju u interesu radnika na području zaštite na radu, te da prate primjenu propisa i mjere zaštite, na osiguravanju kvalitetnijih uvjeta rada i otklanjanja opasnosti i štetnosti po radnika u radnim procesima, a to moraju obavljati za sve radnike HŽ Carga bez obzira na sindikalnu pripadnost. U Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Split imenovan je Siniša Uvanović (SŽH), u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Rijeka imenovan je Bahtić Čazim (SŽH), u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Varaždin i Koprivnica imenovan je Marijan Lepoglavec (SŽH), u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Ploče imenovan je Drago Ostojić (SHŽ), u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Osijek imenovan je Siniša Šumiga (SHŽ). Osim njih za koordinatora povjerenika zaštite na radu imenovan je Stjepan Mikac (SŽH) iz Direkcije, a na temelju zaštite na radu za dodatno plaćene sate tjedno dobivaju Željko Zukolo (SHŽ) iz HŽ Cargo Kutina i Ilija Šarčević (SHŽ) iz HŽ Cargo Sesvete.
Ako su sad takvi višegodišnji problemi nameće se zaključak da ti sindikalni profesionalci godinama nisu radili ništa, a obveza im je da svoja izvješća o radu i primjedbe trebaju podnositi svaka 3 mjeseca, jer da su radili tako kao što su plaćeni ne bi postojali nikakvi problemi. Sa svojom nebrigom za radnike HŽ Carga i svakodnevnim hodanjem tih sindikalnih profesionalaca po kolodvorima „kao muhe bez glave“ uspijevaju već i sa svojom pojavom iziritirati radnike HŽ Carga.

Da li može biti slučajno da su SHŽ i SŽH najavili prosvjed baš sada kad je otkazan navedeni Sporazum o profesionalizmu, a sami kažu da problemi postoje više godina?!

Ovo jasno ilustrira naš stav da prosvjed ima drugi cilj i svrhu što je daleko od sindikalne borbe za radnička prava, već se radi o borbi kako bi zadržali profesionalne plaće i privilegije.
Na kraju trebamo reći da smo osnivanjem matičnog i strukovnog sindikata opredijelili se za pravi, istinski sindikalni rad koji podrazumijeva borbu za prava radnika, a ne osobne interese kao što to rade tzv sindikati općeg tipa, SHŽ i SŽH.

Ispravnost našeg rada i principijelnost u stavovima dokazujemo kontinuiranim povećanjem sindikalnog članstva. Logično je i prirodno da kao matični i strukovni sindikat budemo većinski sindikat u HŽ Cargu.

Zato vas, poštovani i cijenjeni radnici HŽ Carga pozivamo da se što prije učlanite u svoj sindikat u uključite u njegov rad koji je po svemu različit od bezličnog i neefikasnog rada tzv. sindikata općeg tipa, koji su se toliko razvodnili da i ne znaju što, gdje i koga zastupaju.

Davati legitimitet sa svojim članstvom sindikatima koji svaštare, a uz to njihovi predsjednici sindikata imaju svoje ugovore o radu u drugim društvima isto je kao da susjedu u svojoj kući dozvoljavate da vam određuje kako ćete trošiti svoje novce iz svog novčanika.
S poštovanjem,


Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.