četvrtak, 06.10.2011.

IZBORI ZA RADNIČKA VIJEĆA I ZNR U HŽ CARGU – ODLUČITE SAMI O SVOJOJ SUDBINI

- Članovima SSHŽC
- Radnicima HŽ Carga

Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga,

Pokrenuli smo izbore za RV i ZNR mnogo ranije i to 03. 02. 2011. godine, ali je došlo do odgode izbora, kako smo vas već ranije izvijestili, zbog kašnjenja donošenja Pravilnika o organizaciji. Sada je situacija takva da je Pravilnik o organizaciji donesen, prošli su i godišnji odmori i krajnje je vrijeme da se pokrenuti izbori i provedu.

Kao predlagatelji izbora, dana 27. 09. 2011. godine, proveli smo savjetovanje s Poslodavcem o vremenu i mjestu održavanja skupova radnika. Nakon savjetovanja nalazimo se u fazi pred održavanje skupova radnika po organizacijskim jedinicama. I zato upravo neposredno prije održavanja skupova želimo vam se obratiti i skrenuti vam pozornost na iznimnu važnost ovih izbora za RV i ZNR, koji slijede.

Postoje brojni razlozi zašto su ovi izbori za RV i ZNR iznimno važni, navest ćemo neke od njih:

- to je prilika da se slobodnom voljom na izborima izaberu najbolji i najkvalitetniji kandidati za članove RV i povjerenike radnika za ZNR na korist i dobrobit svih radnika HŽ Carga. Izborom RV i povjerenika radnika za ZNR uzimamo sudbinu u svoje ruke, utječemo na zbivanja, umjesto da ona idu mimo nas. Za to se moramo izboriti sami,

- ovi izbori znače mogućnost da radnici HŽ Carga dobiju izabrane, autentične predstavnike, koji će ih zastupati pred poslodavcem. To moraju biti predstavnici koji su prošli izbornu provjeru birača i kojima su radnici HŽ Carga na izborima dali legitimitet da mogu predstavljati i zastupati radnike,

- ne može se više tolerirati, niti dopustiti da se umjesto izbora za RV i povjerenike radnika za ZNR imenuju sindikalni povjerenici odnosno sindikalni profesionalci, u funkciji RV i povjerenika radnika za ZNR koji onda godinama nisu radili ništa korisno za radnike HŽ Carga već su hodali „kao muhe bez glave“, a radnici im nisu bili ni na kraj pameti, a za sve to su bili jako dobro plaćeni. Status sindikalnog profesionalca dobivali su od svog sindikata i to uglavnom nekvalitetni sindikalisti, a jedine vrline su im bile podobnost i poslušnost. A za to su bili nagrađivani od svojih sindikata stalnim produživanjem Sporazuma o sindikalnom profesionalizmu.

- takav odabir sindikalnih povjerenika za RV i ZNR i njihova pripadnost sindikatima „općeg tipa“(SŽH i SHŽ), doveo nas je do toga da smo ostali na repu događaja, s najlošijim primanjima odnosno najmanjim prosjekom plaća od svih društava HŽ Holdinga, podcijenjeni i gurnuti u stranu, iako za to nema logike ni opravdanja, s obzirom da je HŽ Cargo najprofitabilnije društvo HŽ Holdinga,

- isti ti imenovani sindikalni profesionalci iz redova sindikata «općeg tipa» (SHŽ, SŽH) zajedno sa svojim sindikatima, radili su koje - kakve prevare i smicalice na štetu radnika HŽ Carga. Najgnjusniju prevaru napravili su 04.08.2011.g. kada su na prevaru sklopili loš i štetan Kolektivni ugovor za radnike HŽ Carga, o čemu smo vas prethodno izvijestili.

U takvim okolnostima, a svjesni beskorisnosti tih sindikalnih profesionalaca koji hodaju oko radnika s jedinim ciljem da ih plaše i tako zadrže ili učlane u svoj sindikat iz razloga da bi oni zadržali svoji profesionalni status, Samostalni sindikat HŽ Cargo pokrenuo je izbore za RV i ZNR.

Našim pokretanjem izbora za RV i ZNR prestao je važiti Sporazum o sindikalnom profesionalizmu i 16 imenovanih sindikalnih profesionalaca je vraćeno na svoje radno mjesto.

SSHŽC izići će sa svojim listama kandidata za izbor predstavnika radnika u RV i listama kandidata za izbor povjerenika radnika za ZNR u svim organizacijskim jedinicama HŽ Carga.

Poštovani, i ovom prilikom s ponosom ističemo da se SSHŽC u sindikalnoj borbi isticao upornošću, principijelnošću i s jasnim, poštenim i objektivnim stavom, uvijek na liniji borbe i zalaganja za prava radnika, nikad ne razmišljajući o osobnim interesima.

Na isti način i s istim žarom vodit ćemo borbu i na ovim izborima za članove RV i povjerenika radnika za ZNR. I zato Vas još jednom pozivamo da nam se u toj borbi priključite, da nas podržite i glasate za liste SSHŽC.

Na kraju pozivamo vas da se učlanite u svoj matični i strukovni sindikat, a ne da i dalje dajete legitimitet i punomoć vanjskim sindikatima „općeg tipa“(SHŽ i SŽH) koji su to na podli način iskoristili na vašu i našu štetu.

Na mnogim primjerima, kao i na ovom zadnjem primjeru kad su na prevaru potpisali nepravedan i štetan Kolektivni ugovor za radnike HŽ Carga, dokazali su da su im radnici HŽ Carga važni samo kao broj, a do prava radnika HŽ Carga im je stalo „kao do lanjskog snijega“.

Daljnjim ostajanjem u SHŽ i SŽH, kao vanjskim sindikatima „općeg tipa“ koji svaštare prihvaćate daljnje podstarnastvo u tuđoj kući, a ne morate i ne trebate, jer imate svoj strukovni i matični sindikat - Samostalni sindikat HŽ Cargo.

Nadamo se da će radnici HŽ Carga prepoznati tko ima ispravne i napredne sindikalne stavove i principe, a tko se zalaže za nerad, nered i lov u mutnom.

Stoga Vas pozivamo da iziđete na izbore i podržite naše liste kandidata, a mi jamčimo istinsku i poštenu borbu za radnička prava u HŽ Cargu.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC

Marija Stefanov

- 15:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.10.2011.

IZBORI ZA RADNIČKA VIJEĆA I ZNR U HŽ CARGU

Dana 03. 02. 2011. godine pokrenuli smo postupak utemeljenja (izbora) radničkih vijeća (prema članku 136. i 137. Zakona o radu) i izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu (prema članku 69. Zakona o zaštiti na radu) u HŽ Cargu.

Došlo do odgode izbora, kako smo vas već ranije izvijestili, zbog kašnjenja donošenja Pravilnika o organizaciji. Sada je situacija takva da je Pravilnik o organizaciji donesen, prošli su i godišnji odmori i krajnje je vrijeme da se pokrenuti izbori i provedu.

Kao predlagatelji izbora za RV i ZNR, proveli smo savjetovanje s Poslodavcem o vremenu i mjestu održavanja skupova radnika po organizacijskim jedinicama.

Skupovi radnika održat će se kako slijedi:

- skup radnika za Glavnu poslovnicu HŽ Cargo Vinkovci, održat će se u Osijeku, dana 11.10.2011. godine u školskoj prostoriji u 11:00 sati,

- skup radnika za Glavnu poslovnicu HŽ Cargo Rijeka, održat će se u Rijeci, dana 13.10.2011. godine u školskoj prostoriji u 10:00 sati,

- skup radnika za Glavnu poslovnicu HŽ Cargo Zagreb, održat će se u Kutini, dana 14.10.2011. godine u školskoj prostoriji u 8:30 sati,

- skup radnika za Glavnu poslovnicu HŽ Cargo Split, održat će se u Zadru, dana 18.10.2011. godine u školskoj prostoriji u 08:00 sati,

- skup radnika za Poslovnicu HŽ Cargo Ploče, održat će se u Pločama, dana 19.10.2011. godine u školskoj prostoriji u 11:00 sati,

- skup radnika za Glavnu poslovnicu HŽ Cargo Varaždin, održat će se u Koprivnici, dana 21.10.2011. godine u školskoj prostoriji u 09:00 sati,

- skup radnika za HŽ Cargo d.o.o. - Direkcija održat će se u Zagrebu,Mihanovićeva 12, dana 24.10.2011. godine u sobi za sastanke, soba broj 89, u 8:30 sati.

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 19:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.