utorak, 29.11.2011.

REZULTATI IZBORA ZA RADNIČKO VIJEĆE U GLAVNOJ POSLOVNICI HŽ CARGO SPLIT

Dana 29.11.2011. provedeni su izbori za radničko vijeće u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Split. Radničko vijeće imat će 3 člana.

U radničko vijeće izabrani su:

- 1 član SSHŽC
- 1 član STPVV HŽ
- 1 član SŽH
- 20:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.11.2011.

PROVEDENI SU IZBORI ZA RADNIČKO VIJEĆE U GLAVNOJ POSLOVNICI HŽ CARGO VARAŽDIN

Dana 24.11.2011. g. provedeni su izbori u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Varaždin za članove radničkog vijeća, izabrano je 5 članova radničkog vijeća, a rezultati su slijedeći:

- 1 član SSHŽC
- 1 član STPVV HŽ
- 1 član SHŽ
- 2 člana SŽH
- 18:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.11.2011.

REZULTATI IZBORA ZA RADNIČKO VIJEĆE U GLAVNOJ POSLOVNICI HŽ CARGO VINKOVCI

Dana 18.11.2011. g. provedeni su izbori u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Vinkovci, izabrano je 5 članova radničkog vijeća, a rezultati su slijedeći:

- SSHŽC je dobio 2 izabrana člana radničkog vijeća
- STPVV HŽ je dobio 3 izabrana člana radničkog vijeća
- 21:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.11.2011.

PROVEDENI SU PRVI IZBORI ZA RADNIČKO VIJEĆE

Dana 17.11.2011. g. provedeni su prvi izbori za radničko vijeće i to u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Zagreb i u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Rijeka, a izabrano je 5 članova radničkog vijeća.
Rezultati su slijedeći:

U Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Zagreb u radničko vijeće izabrano je 5 članova radničkog vijeća i to :

- 2 člana Samostalnog sindikata HŽ Cargo
- 2 člana Sindikata tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ
- 1 član Sindikata željezničara Hrvatske

U Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Rijeka u radničko vijeće izabrano je 5 članova radničkog vijeća i to :

- 2 člana Samostalnog sindikata HŽ Cargo
- 1 član Sindikata tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ
- 2 člana Sindikata željezničara Hrvatske

- 21:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.11.2011.

I Z B O R I - ZA RADNIČKA VIJEĆA I POVJERENIKE ZA ZAŠTITU NA RADU

Zašto glasovati za liste Samostalnog sindikata HŽ Cargo ???


Zato što je Samostalni sindikat HŽ Cargo (SSHŽC) matični i strukovni sindikat u HŽ Cargu koji zastupa sve strukture radnika i bavi se isključivo pitanjima i problemima HŽ Carga.

Zato što je našim pokretanjem izbora za RV i ZNR prestao važiti Sporazum o sindikalnom profesionalizmu i što je 16 imenovanih sindikalnih profesionalaca vraćeno na posao, a umjesto njih radnici HŽ Carga će prvi put dobiti izabrane i autentične predstavnike koji će ih zastupati pred Poslodavcem.

Zato što se SSHŽC u sindikalnoj borbi uvijek isticao upornošću, principijelnošću i s jasnim, poštenim i objektivnim stavom uvijek na liniji borbe i zalaganja za prava radnika HŽ Carga, nikad ne razmišljajući o osobnim interesima.

Poštovani radnici HŽ Carga, izađite na izbore i glasajte za liste Samostalnog sindikata HŽ Carga jer izborom članova RV i povjerenika za ZNR uzimate sami sudbinu u svoje ruke, utječete na zbivanja, umjesto da ona idu mimo vas.

Zato poštovani radnici HŽ Carga, koje i kakve predstavnike izaberete, izabrali ste ih za naredne 3 godine, što će presudno utjecati na vašu radnu sudbinu i sudbinu vaše firme!

Radnik sa stavom bira liste sindikata (Samostalnog sindikata HŽ Cargo) sa stavom!

SSHŽC
- 02:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.11.2011.

O B A V I J E S T - IZBORI ZA RADNIČKO VIJEĆE I POVJERENIKE ZNR U GLAVNOJ POSLOVNICI HŽ CARGO VINKOVCI - ODRŽAT ĆE SE 18. 11. 2011.

- članovima SSHŽC
- radnicima Glavne poslovnice HŽ Cargo Vinkovci
- svima

Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga Glavne poslovnice Vinkovci,

prije svega potrebno je izvijestiti vas da je Izborni odbor donio odluku o prolongiranju izbora za 18. 11. 2011. godine.

Do prolongiranja izbora došlo je zbog učestale opstrukcije izbornog postupka Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH) te je prijetila opasnost da dođe do kašnjenja u provođenju izbornih radnji, pa je Izborni odbor zbog poštivanja rokova propisanih Pravilnikom o provođenju izbora za radničko vijeće odlučio donijeti Odluku o izmjeni Odluke o provođenju izbora ra radničko vijeće i povjerenika za ZNR donesene 25.10.2011., kojom se prolongiraju izbora za 18.11.2011. (za 3 dana).
Vezano za prolongiranje izbora osjećamo obvezu da vas izvijestimo o mučnim i nadasve problematičnim postupcima Ivice Kosa, predstavnika SŽH koji pokušava svim sredstvima onemogućiti izbore u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Vinkovci.

Da bi shvatili suštinu problema potrebno je sve te nedopuštene radnje navesti kronološkim redom.

Već na prvi sastanku Izbornog odbora koji je održan 17.10.2011, došli su glavni povjerenik SŽH iz Vinkovaca – Vlado Komljenović, glavni povjerenik SŽH iz Osijeka – Romeo Tomac i Ivica Stanić, povjerenik SŽH iz Vinkovaca, iako nisu članovi Izbornog odbora, a niti su bili pozvani. Ta trojica povjerenika SŽH su na grub i neprimjeren način vrijeđali, psovali i prijetili prisutnim članovima Izbornog odbora. Unatoč upozorenju da nisu članovi Izbornog odbora, oni su i dalje ometali rad Izbornog odbora.

Nakon toga, Ivica Kos, predsjednik Izbornog odbora i dalje radi nezakonite radnje tako da saziva sjednicu Izbornog odbora za 24.10.2011. g., na koju ne poziva, na skupu radnika, legalno izabranog člana Izbornog odbora. Na pitanje zašto nije pozvao legalno izabranog člana Izbornog odbora, Ivica Kos je odgovorio da ga neće ni zvati, a da su oni (SŽH) imenovali svog člana u Izborni odbor.
Svatko normalan u ovakvoj situaciji postavlja si pitanje, kako netko sebi dozvoljava i uzima za pravo da provodi nekakvu nasilničku samovolju tako da suspendira legalno izabranog člana Izbornog odbora, i umjesto suspendiranog člana imenuje na nezakonit način drugoga člana iz njegovog sindikata koji nije imenovan na skupu radnika.

Iako Izborni odbor ima 5 članova, Ivica Kos sam, kao jedini izabran član na skupu radnika nastavlja s nezakonitim radnjama i sam donosi nezakonitu odluku o provođenju izbora u kojoj je odredio da izbori za radničko vijeće i povjerenike za ZNR traju 4 dana, a jedino biračko mjesto da bude u Vinkovcima. Takvim postupkom do krajnosti podcjenjuje i ignorira radnike Glavne poslovnice HŽ Cargo Vinkovci koji rade u drugim većim gradovima i mjestima (Osijek i Slavonski Brod i dr.). Po njima bi izbori u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Vinkovci trebali ličiti na cirkus i lakrdiju (pa gdje to izbori traju 4 dana?) Sve te njihove postupke smatramo činom samovolje i teškim kršenjem izbornih propisa, što zaslužuje svaku osudu i prezir.

U nemogućnosti rada s Ivicom Kosom, preostala 4 člana Izbornog odbora odlučila su u skladu s čl. 7 stavak 7., Pravilnika o postupku provođenja izbora za RV provesti započete izbore za radničko vijeće i povjerenike za ZNR do kraja, na zakonit način.

U skladu sa navedenim, preostala 4 člana (od 5) Izbornog odbora, donijeli su zakonitu odluku o provođenju izbora a koji su određeni za dan 18.11. 2011., u vremenu od 7-19 sati, biračka mjesta s glasačkim kutijama bit će u Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu. Mišljenja smo da smo ovakvim zakonitim i jedino mogućim izbornim radnjama spriječili samovolju i nelegalne postupke Ivice Kosa i Sindikata željezničara (SŽH), a sve u želji da izbore za RV i ZNR u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Vinkovci dovedemo do kraja na zakonit način.

Poštovani i cijenjeni radnici Glavne poslovnice HŽ Cargo Vinkovci pozivamo vas da izađete na izbore koji će se održati 18.11.2011, koji su jedini legalni i zakoniti.
S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 11.11.2011.

Određivanje broja povjerenika ZNR za provođenje izbora za RV i ZNR

HŽ Cargo d.o.o
Uprava-Direktor
Šefica ljudskih potencijala i pravnih poslova
Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Zagreb
Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Rijeka
Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Vinkovci
Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Varaždin
Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Split
Izborni odbor Poslovnice HŽ Cargo Ploče
Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ
Sindikat hrvatskih željezničara
Sindikat željezničara Hrvatske

Predmet: Određivanje broja povjerenika ZNR za provođenje izbora za RV i ZNR


Poštovani,

U SSHŽC pristigao je Prigovor, broj: 1283/11.M.J. od 10. 11. 2011. godine od strane SHŽ u kojem se navodi problem vezan za određivanje broja povjerenika ZNR od strane Izbornih odbora, na koji se želimo u nastavku teksta jasno i nedvosmisleno očitovati.

Što se tiče navoda SHŽ, a tako i SŽH da nije usuglašen Prilog 4 KU između Poslodavca i sindikata koji su pregovarali KU, treba reći slijedeće:
da smo ostali šokirani licemjerjem SHŽ i SŽH koji imaju uopće obraza žaliti se na vlastite propuste iz KU, koje su upravo oni prouzročili, a kojeg su dogovorili i potpisali 04.08.2011. i to 2 tjedna prije nego su ga potpisali SSHŽC i STPVV HŽ.

Još je besmisleniji i licemjerniji navod predsjednika SHŽ u kojem iznosi svoje mišljenje o tome kako je potrebno prije izbora za povjerenike ZNR usuglasiti i donijeti Prilog 4. jer navodno na to obvezuje čl.185. KU. Njegova tvrdnja da čl.185.KU na to obvezuje je potpuno netočna i pogrešna jer čl.185. KU za HŽ Cargo je propisano da su broj koordinatora i povjerenika radnika za ZNR, kao i organizacijske jedinice sa izdvojenim mjestima rada, utvrđeni i prikazani tabelarno u Prilogu 4., ovog Ugovora i da čine njegov sastavni dio, a o usklađenju navedenog priloga nema ni slova jer navedeni članak o tome ne govori ništa (već da je Prilog 4 njegov sastavni dio), niti o tome da će ugovorne strane (sindikati i Poslodavac) naknadno donijeti odnosno usuglasiti navedeni Prilog 4., a niti je za to određen rok.

Pravno to znači da je Prilog 4 donesen ili da je prihvaćen iz prošlog KU za HŽ Cargo, kao i mnoge druge odredbe KU. Kako je navedena odredba čl. 185. KU jasna i pravno određena niti jedan ozbiljan pravnik u ovakvoj situaciji ne bi predložio donošenje nekakvog aneksa vezano za taj članak.
Zanimljivo je da kako tek sada predsjednik SHŽ-a, 2,5 mjeseca nakon donošenja KU upravo sada kada je suočen da sa svojim malim brojem članova ne može popuniti i predati Liste kandidata za izbor povjerenika za ZNR, jer u izbore, a prema Zakonu o radu mogu doći u obzir Liste kandidata s točno predviđenim brojem povjerenika i njihovih zamjenika. Konkretno njegov SHŽ do sada Listu kandidata za izbor povjerenika ZNR iz tog razloga nije mogao predati u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Zagreb i HŽ Cargo Rijeka.

Apsurdan je navod predsjednika SHŽ da izborni odbori nisu konstitutivna tijela da bi donijeli odluke o broju povjerenika ZNR. Apsurdnost te tvrdnje je u tome što izborni odbori niti nisu donosili odluke o broju povjerenika ZNR, već su ih provodili prema čl. 185. KU, a vezano za Prilog 4 Izborni odbori su pravilno iščitali da je Prilog 4 donesen odnosno preuzet iz prošlog KU koji je tada bio Prilog 3, s određenim prilagodbama u odnosu na broj radnika, u sadašnjoj situaciji.

Situacija s obzirom na izdvojena mjesta rada po prugama nije se ni malo promijenila jer je u prošlom KU bilo predviđeno isto toliko povjerenika kao što je predviđeno i sada.
Nužna prilagodba je samo po broju povjerenika s osnova broja radnika, s obzirom da se smanjio broj zaposlenih radnika po Poslovnicama.

Predsjednik SHŽ se sada tobože brine tko će predstavljati izdvojena mjesta rada, a moramo ga podsjetiti, da se nije za to brinuo pred 3,5 godine kad je zajedno sa SŽH potpisao Sporazum o profesionalizmu i kad su te mandate povjerenika iz izdvojenih mjesta rada bez grižnje savjesti objedinili i na osnovu toga imenovali brojne sindikalne profesionalce. Niti jedan od tada imenovanih profesionalaca nije bio iz izdvojenog mjesta rada, uz napomenu da je i onda bio na snazi ovaj isti Zakon o zaštiti na radu, s istim i nepromijenjenim čl.69.

Također je njegov zahtjev da se izborni postupak zaustavi neosnovan i neutemeljen jer su odredbe čl.185. KU primjenjive i nije potreban nikakav aneks.

Jedino što u ovoj situaciji ima donekle smisla je donošenje tumačenja KU čl.185. uz potvrđivanje preuzetog broja koordinatora i povjerenika radnika za ZNR, kao i organizacijskih jedinica sa izdvojenim mjestima rada, utvrđenih i prikazanih tabelarno iz Prilogu 3, prošlog KU uz potrebnu prilagodbu broja povjerenika koji se dobije s osnova broja radnika. Upravo su takve logične i razumne odluke donijeli izborni odbori te ih smatramo opravdanim i utemeljenim

Pravi razlog je da SHŽ i SŽH ne mogu oprostiti Samostalnom sindikatu HŽ Cargu što je pokrenuo ove izbore, a zbog kojih su 16 sindikalnih profesionalaca vraćeni na svoja stara radna mjesta.

Stoga mislimo da su ovakvi besmisleni napisi od strane SHŽ i SŽH promašeni i nepotrebni, a svrha im je da izazovu pomutnju i zbrku u ove izbore u HŽ Cargu.

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov


- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.