srijeda, 28.12.2011.

UKUPNI KONAČNI REZULTATI IZBORA ZA RADNIČKA VIJEĆA PO ORGANIZACIJSKIM JEDINICAMA




















- 23:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.12.2011.

ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

Svima članovima SSHŽC i njihovim obiteljima, svim radnicima HŽ Carga i svim ljudima dobre volje želimo čestit i blagoslovljen Božić.
SSHŽC
- 05:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.12.2011.

SPOJENE 2 PODRUŽNICE

OBAVIJEST
članovima SSHŽC
i radnicima HŽ Cargo d.o.o.


da je donesena odluka o spajanju podružnice HŽ Cargo Zagreb i Direkcija sa podružnicom Konrtola prihoda u jednu podružnicu pod zajedničkim nazivom:

HŽ Cargo Zagreb i Direkcija,

Glavna povjerenica podružnice HŽ Cargo Zagreb i Direkcija je Marjana Milković.

Pozivamo radnike HŽ Cargo d.o.o. da pristupe SSHŽC i tako se uključe u rad našeg sindikata i daju snagu svom matičnom i strukovnom sindikatu.

Kontakt mobilni uređaji:

Marjana Milković, glavna povjerenica, mob: 099 730 45 34, VPN 8988
Vladimir Vahtarić, zamjenik glavne povjerenice, mob: 098 980 47 12


Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 23:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZAVRŠENI IZBORI ZA RADNIČKO VIJEĆE U GLAVNOJ POSLOVNICI HŽ CARGO PLOČE

Dana 20.12.2011. provedeni su izbori za RV u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Ploče. Radničko vijeće ima 3 člana.

U radničko vijeće izabrani su:

- 1 član Samostalnog sindikata HŽ Cargo
- 2 člana Sindikata hrvatskih željezničara
- 23:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.12.2011.

POTPISAN II ANEKS U HŽ CARGU - po pitanju BOŽIĆNICE, NAKNADE TROŠKOVA PRIJEVOZA NA POSAO I IZ POSLA i PRILOG 4 - broj povjerenika za ZNR

S ovim aneksom potpisano je:

1. „Poslodavac će Božićnicu za 2011. godinu isplatiti u obliku više potvrda za kupnju roba u ukupnoj vrijednosti od 1.300,00 kuna po radniku “.
2. Utvrđen je broj povjerenika za ZNR - to nam je potrebno kako bi mogli nastaviti sa započetim izborima za povjerenike za ZNR
3. Popravljen je članak po pitanju naknade troškova prijevoza na posao i iz posla, pa ga prenosim u potpunosti

Članak 154. mijenja se na način da se mijenja postojeći tekst i dodaju se novi stavci te utvrđuje pročišćeni tekst članka koji glasi:
Radnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u iznosu koji odgovara cijeni mjesečne pokazne karte u sjedištu poslodavca . Ukoliko dođe do povećanja cijene pokazne karte u sjedištu poslodavca povećati će se i naknada radnicima.
Radnik koji za dolazak i odlazak s posla koristi željeznički prijevoz ima pravo birati isplatu iznosa iz prethodnog stavka ovog članka ili izdavanje i korištenje P-2d karte.
Radnik koji koristi P-2d kartu sukladno stavku 2. ovog članka, a za dolazak od mjesta prijavljenog prebivališta ili boravišta kod poslodavca do polaznog kolodvora, odnosno od dolaznog kolodvora do radnog mjesta i u povratku koristi dodatni javni prijevoz ima pravo na povrat troškova takvog prijevoza.
Ako nije organiziran mjesni javni prijevoz koji omogućava radniku redovit dolazak na posao i odlazak s posla, radnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza koja se utvrđuje u visini cijene mjesečne karte javnog prijevoza najbližeg mjesta u kojem je taj prijevoz organiziran.
Ako postoji više mogućnosti korištenja javnog prijevoza, uzima se u obzir vremenski najprihvatljiviji prijevoz za radnika, uvažavajući racionalnost troškova
Smatra se da radnik nema mogućnosti za prijevoz vlakom na posao i s posla odnosno nema odgovarajuće veze vlakom u sljedećim slučajevima:
- ako u određenim danima ili satima početka rada radnik nema odgovarajuće veze, jer vlakovi po voznom redu ne voze (npr. subotom, nedjeljom ili po noći, itd.)
- ako bi morao čekati od dolaska vlaka u kolodvor rada do početka rada i poslije završenog rada na prvi vlak ukupno 1 sat i 45 minuta, ne uzimajući u obzir vrijeme putovanja. U ovo vrijeme ubraja se i vrijeme čekanja u među kolodvorima za presjedanje, ako je vrijeme za redovite veze s vlakom duže od 10 minuta
- ako iz mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta rada nema veze vlakom, a udaljenost do prvog željezničkog kolodvora ili stajališta je veća nego do mjesta rada
Ako nije organiziran međumjesni javni prijevoz koji omogućava radniku redovit dolazak na posao i odlazak s posla, radnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza koja se utvrđuje u visini cijene karte međumjesnog javnog prijevoza za istu udaljenost na tom području.
. Iznos naknade prijevoza po svim osnovama iz prethodnih stavaka ovog članka ne može biti veći od dvostrukog iznosa mjesečne radničke pokazne karte za gradski prijevoz u sjedištu Poslodavca, neovisno o osnovama po kojima se naknada prijevoza ostvaruje.
Za pojedinog korisnika P-2d karte maksimalni iznos će se automatski povećati za povećavanje cijene prijevozne karte P-2d i to za razliku cijene u odnosu na cijenu važeću na dan potpisivanja ovog Ugovora i nove cijene P-2d prijevozne karte.
Kao dokaz cijene prijevozne karte koristi se račun odnosno potvrda o cijeni prijevozne karte ili ovjereni cjenik prijevoznika za dotično mjesto prijevoza, te se temeljem te potvrde radniku isplaćuje naknada za prijevoz
Potvrdu o cijeni prijevozne karte ili ovjereni cjenik prijevoznika nije potrebno ponovo dostavljati ako nije došlo do promjene cijene prijevozne karte
Naknada iz stavka 1. isplaćuje se mjesečno do 5. u mjesecu za tekući mjesec
Ostale naknade isplaćuju se do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.
Radnik ostvaruje pravo na FIP kartu i ''režijsku kartu'' P-4 u opsegu u kojem je to pravo ostvarivao na dan podjele HŽ-a.
Zloupotreba prava iz ovog članka predstavlja težu povredu radne obveze i predstavlja razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 20:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.12.2011.



- 21:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.12.2011.

U GLAVNOJ POSLOVNICI HŽ CARGO PLOČE PONAVLJAJU SE IZBORI ZA RADNIČKO VIJEĆE

Izborni odbor u Glavnoj poslovnici HŽ Cargo Ploče se našao pred dilemom da li je glasački listić na kome je zaokruženo ime i prezime, a ne redni broj, važeći ili nevažeći.

Izborni odbor se konzultirao sa stručnjacima izbornog radno pravnog zakonodavstva (iz područja radnog prava - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva -Silvana Čolak, pravni stručnjaci za radne odnose u Novom Informatoru - Biljana Barjaktar i pravni savjetnik sindikalne središnjice HUS - Miroslav Brzica).
Od strane struke iznijeto je mišljenje da se glasački listić u kojem je zaokruženo prezime i ime, a ne redni broj, treba smatrati važećim jer je očita namjera birača da svoj glas da baš tom kandidatu kojeg je zaokružio.

Isti takav slučaj desio se 29.11.2011. u izbornoj jedinici Glavne poslovnice HŽ Cargo Split na biračkom mjestu Split Predgrađe, Kopilica 25, na izborima za radničko vijeće gdje je također glasački listić na kojem nije bio zaokružen redni broj već ime i prezime kandidata i to iz SHŽ-a. Taj glasački listić je od strane Izbornog odbora priznat kao važeći jer je namjera birača bila očita da je svoj glas dao baš tom kandidatu.

Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Ploče je temeljem toga odlučio da se glasački listić proglasi važećim.

Proglašenjem glasačkog listića važećim nastala je nova situacija u kojoj 2 Liste kandidata imaju isti broj glasova: Lista SHŽ 37 glasova i Lista SSHŽC 37 glasova.

Zakon o radu kao i Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća nisu dali pravni odgovor kome u ovoj situaciji pripada 3. mjesto jer primjenom D`Hondtove metode kod utvrđivanja rezultata izbora se to ne može riješiti.

Isto tako stručnjaci izbornog radno pravnog zakonodavstva se u ovoj situaciji pozivaju na Odluku Ustavnog suda u kojoj je određeno da se u takvim i sličnim situacijama izbori za tu izbornu jedinicu moraju ponoviti.
Temeljem svega navedenog Izborni odbor je većinom glasova odlučio da se ovi izbori ponište i da se odredi da se izbori u izbornoj jedinici Glavne poslovnice HŽ Cargo Ploče moraju ponoviti.

Novi izbori održat će se 20.12.2011. g.

Izborni odbor je donio:



O D L U K U
O PROVOĐENJU IZBORA ZA RADNIČKO VIJEĆE



Radničko vijeće imat će __3__člana i ___3__ zamjenika članova.
(čl. 138. st. 1. i 2. Zakona o radu)


Glasovanje za izbor radničkog vijeća obavit će se dana 20. 12. 2011._ u vremenu od
___6_ do __18__sati u mjestu _Ploče

u prostoriji: (školska prostorija) Ploče


Lista kandidata za članove radničkog vijeća mogu se podnijeti u roku od pet radnih dana od dana objave ove odluke. Lista kandidata se dostavlja predsjednici Izbornog odbora, ili se upućuju poštom.

Na listi kandidata za članove radničkog vijeća mora biti predloženo onoliko radnika koliko će članova imati radničko vijeće te najmanje isti broj njihovih zamjenika.

Listi kandidata obavezno se prilažu izjave s potpisima svih kandidata o pristanku na uvrštenje u liste.

Ako lista kandidata neće biti podnijeta u roku, ili ako u roku od tri radna dana od dana dostavljanja pisanog zahtjeva predsjednice Izbornog odbora neće biti otklonjeni nedostaci u odnosu na obveze iz propisa i iz ove odluke, smatrat će se da lista kandidata nije podnijeta.
Ovi podaci dostavljaju se na isti način kao i lista kandidata.

Radnik koji na dan glasovanja neće biti na radu ili je njegovo mjesto rada udaljeno od biračkog mjesta, može Izbornom odboru najmanje pet radnih dana prije dana glasovanja podnijeti pisani zahtjev da mu se na kućnu adresu uruči glasački listić i omotnica s poštanskom markom za obično rukovanje radi glasovanja putem pošte.
Ako radnik u svom zahtjevu ne navede kućnu adresu Izborni odbor nije dužan radniku udovoljiti njegovom pisanom zahtjevu. Takav glasački listić uzet će se u obzir kod utvrđivanja rezultata izbora ako je na adresu sjedišta poslodavca upućen HP poštom, u zatvorenoj omotnici s naznakom: „ne otvarati - za Izborni odbor” i ako je Izbornom odboru stigao do dana glasovanja, a omotnicu je otvorio Izborni odbor.
Ova odluka objavljena je na svim oglasnim mjestima poslodavca dana 06.12.2011.

Predsjednica Izbornog odbora
Ermina Dugandžić
- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.12.2011.

ZAVRŠENI IZBORI U DIREKCIJI- HŽ CARGO

Dana 02.12.2011. provedeni su izbori za radničko vijeće u Direkcij - HŽ Cargo. Radničko vijeće imat će 3 člana.

Rezultati izbora su slijedeći:

- 2 člana Samostalnog sindikata HŽ Cargo
- 1 član Sindikata željezničara Hrvatske
- 18:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.