srijeda, 01.08.2012.

Obavijest o pokretanju postupka za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje

Uprava HŽ Cargo
- Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ
- Sindikat željezničara Hrvatske
- Sindikat hrvatskih željezničara

Poštovani,

obavještavamo vas da je Samostalni sindikat HŽ Cargo temeljem Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, koji je stupio na snagu 28.07.2012.g., pokrenuo postupak za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje u HŽ Cargu, pred Povjerenstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava (čl.19.st.6. Zakona).

Ako se u postupku utvrdi reprezentativnost za više sindikata koji djeluju u HŽ Cargu, Poslodavac može pregovarati samo s pregovaračkim odborom kojeg pisanim sporazumom utvrde svi reprezentativni sindikati (čl.8.st.6. Zakona).

Ako reprezentativni sindikati ne postignu pisani sporazum o sastavu pregovaračkog odbora u roku od 5 dana, od dana izvršnosti rješenja, o sastavu pregovaračkog odbora će odlučiti Povjerenstvo Ministarstva rada i mirovinskog sustava na temelju razmjernog broja radnika, članova svakog reprezentativnog sindikata (čl.9. st.1. Zakona).

U HŽ Cargu je Poslodavac pokrenuo kolektivno pregovaranje za Aneks KU za HŽ Cargo, a o njemu, sa sindikalne strane, može pregovarati samo pregovarački odbor sindikata kojima je utvrđena reprezentativnost, sukladno navedenom Zakonu.

Nakon stupanja na snagu navedenog Zakona, dosadašnji pregovarački odbor sindikata u HŽ Cargu nema više legitimitet u kolektivnim pregovorima.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov


- 00:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.