srijeda, 09.01.2013.

Što se krije iza provokacija Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH)

Poštovani članovi SSHŽC i cijenjeni radnici HŽ Carga,

u tekstu „Pravo na kolektivno pregovaranje u HŽ Cargu“ Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) želi na jeftin način dobiti bodove za sebe, a umanjiti značaj drugih sindikata. To je, po nama, zlonamjerna podvala SSHŽC-u i obmana radnika HŽ Carga, pa želimo objasniti značaj i uloge sindikata u HŽ Cargu - tko je tko i tko što predstavlja u HŽ Cargu.

U navedenom tekstu, u zadnjem odlomku, očigledno je da je provokacija upućena SSHŽC jer su napisali: “ Podsjećamo da je SSHŽC odbijao Sporazum o sastavu pregovaračkog odbora i zatražio utvrđivanje reprezentativnosti“.

Kako se radi o provokativnom tekstu, moramo reći slijedeće:

SSHŽC nije htio sklopiti Sporazum o sastavu pregovaračkog odbora u kojemu bi bio Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ), iz više razloga, a to su što smatramo da taj sindikat sa samo 270 članova ne može biti nikakav značajan faktor u HŽ Cargu i da je taj sindikata sa tako malo članova pomogao Sindikatu željezničara Hrvatske (SŽH) da na prevarantski način 04.08.2011. g. zaključe KU za HŽ Cargo kojim su obezvrijedili radnike HŽ Carga i nanijeli im veliku i nesagledivu štetu.

Tim sindikatima „OPĆEG TIPA“ to nije bilo teško jer njihovi predsjednici imaju ugovore o radu u drugim firmama (HŽ Infrastrukturi i HŽ Putničkom prijevozu), ne brinu ih problemi, ni plaće radnika HŽ Carga, jer oni imaju sigurnu plaću iz državnog proračuna.

Nismo željeli s njima sklopiti navedeni Sporazum o sastavu pregovaračkog tima, niti kad je bilo izvjesno da će Vuča vlakova sa svojim brojnim članstvom 1.10.2012. ući u sastav HŽ Carga i kad nam je bilo jasno da će se stanje sindikalnog članstva bitno promijeniti, nismo htjeli povući zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti isključivo iz principijelnih razloga, a što i sad smatramo dobrom odlukom.

Samostalni sindikat HŽ Cargo će vratiti reprezentativnost za kolektivno pregovaranje, još u ovoj godini, ali SHŽ neće u tome uspjeti, niti će za to imati priliku. Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) je postao marginalan sindikat u HŽ Cargu, bez bilo kakvog značaja i utjecaja (bez reprezentativnosti, a na izborima za radnička vijeća i na izborima za ZNR su doživjeli totalni fijasko).

A sada da mi (SSHŽC) podsjetimo Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) na njihove poražavajuće rezultate na izborima za radnička vijeća, na izborima za ZNR, u pogledu sastava Glavnog radničkog vijeća i koji sindikat je utjecajan u HŽ Cargu:




Iz tablica je vidljivo tko je tko, i tko što znači u HŽ Cargu, koga se mora pitati i s kim se savjetovati (prema Zakonu o radu) kada se radi o najvažnijim odlukama u HŽ Cargu.

Kada se zna da je predsjednica SSHŽC ujedno i predsjednica Glavnog radničkog vijeća, a također i u funkciji člana Nadzornog odbora apsolutno je točno da je SSHŽC najutjecajniji sindikat u HŽ Cargu, što se ničim ne može promijeniti, a mandat dobiven na izborima traje još pune 2 godine.

A što se tiče reprezentativnosti sindikata, treba reći da se reprezentativnost odnosi samo na kolektivno pregovaranje i na ništa više.

Isticanje reprezentativnosti od strane SŽH stvarno je beznačajno, beskorisno i bespotrebno hvalisanje, a naročito je to očito kad se sjetimo boljih vremena i daleko boljih mogućnosti, kada se moglo ispregovarati veće plaće radnicima HŽ Carga, a naročito u 2011. kad je bila izborna godina u državi, kad se moglo dobiti sve što se poželjelo, a Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) je besramno i bez grižnje savjesti potpisao KU radnicima HŽ Carga s cijenama koje je ponudio poslodavac. To su radnici HŽ Carga od njih doživjeli i 2002. g. kada su isto tako po pitanju plaća ostavili radnike HŽ Carga na cjedilu.

Na kraju moramo reći, da SSHŽC uz svoje izvrsne rezultate na izborima, ima mogućnost, a postoji i način kako vratiti reprezentativnost za godinu dana, ali samo uz jedan uvjet, a to je imati 20% sindikalno organiziranog članstva u HŽ Cargu, a u tome očekujemo opravdanu pomoć radnika HŽ Carga, a to je da se učlane u svoj matični sindikat.

Biti član SHŽ ili SŽH, sindikata „OPĆEG TIPA“ je bespredmetna i promašena stvar, a naročito nakon gašenja HŽ Holdinga i situacije kad je izvjesno da je HŽ Cargo pred najvjerojatnijom prodajom.

Zato, cijenjeni radnici HŽ Carga, u ova teška vremena više nema mjesta za neodlučnost i čekanje već trebate biti što prije članovi svog matičnog sindikata i time date snagu svom sindikatu, a ne davati legitimitet onima koji su vam samo štetili i kojima je do vas stalo kao do lanjskog snijega.

Mi smo radnici HŽ Carga, dijelimo s vama istu sudbinu i što je više članova u sindikatu naše tvrtke, to je veća garancija da ćemo zajedno izboriti veća prava i bolje uvijete.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 01.01.2013.

SRETNA I USPJEŠNA NOVA 2013.GODINA

Sretnu, veselu i uspješnu 2013. godinu
želi vam Samostalni sindikat HŽ Cargo!


- 01:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.