petak, 08.02.2013.

Poziv radnicima HŽ Carga da se bolje sindikalno organiziraju


Poštovani i cijenjeni radnici HŽ Carga,

obraćamo vam se u ovim vrlo složenim i dramatičnim okolnostima u kojemu se nalazi naša tvrtka, HŽ Cargo d.o.o.

S obzirom na raspisani javni natječaj za prodaju HŽ Carga i na ponudu 7 mogućih kupaca, znak je da je Vlada definitivno odlučila prodati HŽ Cargo. Financijska situacija tvrtke vrlo je zabrinjavajuća, a upoznati ste sa planom restrukturiranja kojim je obuhvaćeno veliko smanjenje radnika i gašenje radnih mjesta. Ovih dana je objavljena i prva Lista tehnološkog viška radnika, ali ta List je tek jedna u nizu do 2016. g. jer je tako predviđeno planom restrukturiranja.

U ovako složenim uvjetima i teškom stanju naše tvrtke nameće se još veća potreba, gotovo imperativ, da se radnici HŽ Carga moraju bolje i kvalitetnije sindikalno organizirati., kako bi bili spremniji i mogli bolje odgovoriti na sve izazove koji nas čekaju.

I sami ste svjesni rascjepkanosti i raspršenosti radnika HŽ Carga po različitim sindikatima, što je pogubno za radnike HŽ Carga. Svjesni takve situacije i nužnosti da se to promijeni, osnovali smo svoj matični Samostalni sindikat HŽ Cargo, da bi premostili i prevladali takvo stanje.

Matični sindikat SSHŽC postigao je značajne uspjehe, pobijedili smo na izborima za radnička vijeća i ZNR, u Glavnom radničkom vijeću naš je sindikat u većini, a također smo imenovali svog predstavnika u Nadzorni odbor.

U sindikalnom smislu, utemeljili smo sindikalne podružnice u svim teritorijalnim dijelovima u kojima posluje HŽ Cargo.

U dosadašnjem radu sindikat se profilirao i istakao u dosljednoj i principijelnoj zaštiti svojih članova, kad su dovedena u pitanje njihova prava. Isto tako u razvojnom smislu, sindikat ima trend permanentnog rasta, napredovao je u svakom pogledu, dokazao svoju ozbiljnost i zrelost na svim aspektima sindikalnog rada.

Ono što nismo do kraja postigli i što nas sprečava da imamo veću moć i snagu je raštrkanost članstva po drugim sindikatima, iako su ti sindikati do sada pokazali bezbroj puta da im nanose samo štetu.

Radnici HŽ Carga koji su članovi sindikata „OPĆEG TIPA“, čiji predsjednici imaju ugovor o radu u drugom društvu, radnici sa svojim članstvom daju legitimitet tim sindikatima da djeluju u društvu HŽ Cargo gdje im uopće nije mjesto. Svrha postojanja sindikata „OPĆEG TIPA“ u HŽ Cargu se potpuno izgubila nakon gašenja HŽ Holdinga, jer tim činom je nestala i zadnja poveznica između tih sindikata i HŽ Carga.

Poštovani radnici, nema smisla, ni razloga i dalje ustrajavati u članstvu u tim sindikatima koji svaštare, u sindikatima „OPĆEG TIPA“, a svi znamo da su to Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) i Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ). Članstvo u tim sindikatima ne samo da je besmisleno nego je i krajnje štetno, kako za radnike HŽ Carga, tako i za cijelu tvrtku.

Podsjećamo vas na ulogu tih sindikata prilikom sklapanja posljednjeg KU. 04.08.2011.g. kad su pokazali beskrajnu bezočnost i nebrigu za radnike HŽ Carga i izbornoj godini, kad se moglo dobiti gotovo sve što se poželjelo, oni su potpisali KU sa cijenama sata rada kakve je ponudio poslodavac. Pregovarački timovi na službenim sjednicama, kad se pregovaralo, nikada nisu razgovarali o cijenama sata rada. SŽH i SHŽ su svojim činom dogovaranja ispod stola i potpisivanjem KU preko noći dokazali su da ih nije briga za radnike HŽ Carga. Tako su radnici HŽ Carga ostali i dalje na sa najmanjim prosjekom plaće, daleko manjim od Infrastrukture i od HŽ Putničkog prijevoza.

Takvo nehumano i nesindikalno postupanje prema radnicima HŽ Carga leži u činjenici što predsjednici tih sindikata imaju svoje ugovore o radu u HŽ Infrastrukturi i u HŽ Putničkom prijevozu, njihove su plaće sigurne i redovne jer ih dobivaju iz državnog proračuna, a plaće radnika HŽ Carga su svaki mjesec kasne i postaju i dalje upitne.

Zbog svega gore navedenog, nadamo se da ste mogli shvatiti svu ozbiljnost situacije i potrebe za sindikalnim organiziranjem radnika HŽ Carga na jednom mjestu i na nužnost pripadanja svom matičnom SSHŽC, a ne da o nama odlučuju oni koji ne dijele našu sudbinu.

Na kraju našeg obraćanja, pozivamo vas da nam se pridružite u našem Samostalnom sindikatu HŽ Cargo, da budemo jači i djelotvorniji, a naročito je to potrebo u situaciji kad nam je sve izglednija prodaja naše tvrtke. I novi vlasnik će respektirati jak sindikat, a što je garancija da će organizirani radnici HŽ Carga imati puno bolju zaštitu i da ćemo lakše, zajedničkim snagama postići puno više u obrani svojih radnih mjesta i svojih prava.

Pa zato, cijenjeni radnici HŽ Carga, nema više vremena za neodlučnost i krajnji je čas da povučete odlučujući potez i pristupite onom sindikatu gdje vam je i mjesto, a to je u Samostalnom sindikatu HŽ Cargo.

Poštovani radnici, naveli smo i broj mobitela na koji se možete javiti, a na vaš poziv spremni smo doći u vašu sredinu.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.