ponedjeljak, 13.05.2013.

Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) ne samo da traži hitnu prodaju HŽ Carga, nego još uz to omalovažavaju radnike HŽ Carga da ne znaju što to znači strateško partnerstvo i promjena vlasničke strukture

Poštovani članovi SSHŽC i cijenjeni radnici HŽ Carga,

Nakon što smo raskrinkali Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) da pozivaju radnike HŽ Carga da sudjeluju na njihovom javnom prosvjedu, na način na koji bi sami sebi naštetili, SŽH je u svojim vijestima u članku pod naslovom „Što je strateško partnerstvo?“ iznio niz netočnosti, obmana i podvala, na koje se moramo očitovati.

Kao prvo, nije se radilo o napadnu našeg sindikata na SŽH, već se radi o tome da smo se javno sablaznili na najavu javnog prosvjeda kojemu je cilj što hitnija prodaja HŽ Carga. Takav postupak od strane sindikata, kojemu je svrha požurivati državu da što hitnije proda jednu državnu tvrtku, nije zabilježeno u povijesti sindikalnog pokreta.

U navedenom članku, pokušavaju opravdati bezumno traženje što hitnije prodaje HŽ Carga, s naivnim definiranjem strateškog partnera, kako je to tek formalni savez 2 poduzeća. Već i vrapci na grani znaju, da je Vlada RH odlučila prodati 75% poslovnih udjela HŽ Carga, a da bi tek 25 % ostalo u vlasništvu države.

Radnicima ostavljamo da sami prosude kakvo bi to bilo strateško partnerstvo sa 75% vlasničkih udjela u stranom vlasništvu. Radi ilustracije, podsjećamo na slučaj strateškog partnerstava između INE i MOL-a (pametnom dosta).

SŽH organizira, samo zbog svoje reklame, javni prosvjed kako bi se stekao dojam da se brinu za radnike HŽ Carga, a u stvari zamagljuju pravi razlog prosvjeda. Da je postojala ozbiljna briga za radnike HŽ Carga, pozvali bi svih 5 sindikata koji djeluju u HŽ Cargu, da se ide u zajedničku sindikalno ozbiljniju akciju. Ozbiljniju nego što je prosvjed.

U svom članku SŽH navodi da oni nisu za priče o prošlosti, iz razloga što smo ih podsjetili na njihovu lošu ulogu u privatizaciji RVR-a. Oni bi vjerojatno htjeli da se to zaboravi, ali znamo da to neće nikad zaboraviti toliko upropaštenih obitelji, radnika RVR-a, koji mjesecima ne primaju plaću, a imaju obvezu vraćati bankarske kredite kojima su kupili vlasničke udjela u RVR-u.

Na kraju bi poručili Sindikatu željezničara Hrvatske, neka prodaju HŽ Infrastrukturu, tamo gdje oni imaju sigurne plaće, a neka se ostave HŽ Carga, jer do sad su mu samo štetili.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.05.2013.

Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) traži hitnu prodaju HŽ Carga

Poštovani članovi SSHŽC i cijenjeni radnici HŽ Carga,

obraćamo vam se povodom najavljenog prosvjeda Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH), zakazanog za 15.05.2013., a kojemu je osnovni cilj postići što hitniju prodaju HŽ Carga.

Osnovni cilj i svrha zakazanog prosvjeda SŽH jasno se vidi u najavi javnog prosvjeda u 2. točci osnovnih zahtjeva koje je SŽH uputio Upravi HŽ Carga, koju citiramo: “ Tražimo rješavanje problema poslovanja HŽ Cargo d.o.o., zadržavanje pružanja usluga prijevoza tereta, hitan završetak pronalaženje strateškog partnera, odnosno promjene vlasničke strukture kako potencijalni investitori zbog odugovlačenja procesa ne bi odustali od ulaganja“.

Iz citiranog teksta jasno se i nedvosmisleno vidi da se SŽH zalaže za hitnu prodaju HŽ Carga, a da bi postigli taj cilj, ne libe se ni organizirati javni prosvjed.

Samostalni sindikat HŽ Cargo se protivi privatizaciji i prodaji HŽ Carga, a isto takvo mišljenje smo zastupali i na sjednicama Nadzornog odbora HŽ Carga.

Svoje protivljenje prodaje HŽ Carga, obrazlažemo sa slijedećim argumentima:
Ř Smatramo da RH treba imati svog nacionalnog operatera za prijevoz robe željeznicom, kao što to ima većina europskih zemalja i da RH treba poticati razvoj prijevoza robe željeznicom u odnosu na cestovni prijevoz zbog racionalnosti, ekonomičnosti i iz ekoloških razloga.

Ř Ako analiziramo iskustva iz privatizacije u Hrvatskoj, onda je potpuno jasno da je privatizacija HŽ Carga pogubna za radnike HŽ Carga, jer će zbog toga velika većina radnika ostati bez radnog mjesta.

Ř Logika svakog kapitala je ukinuti što više radnih mjesta, smanjiti broj radnika, smanjiti plaće, da bi vlasnicima ostalo što više profita, jer HŽ Cargo neće nitko kupio iz ljubavi, nego zbog čistog profita i zarade.

Ř Nema logike, da se strancima, koji su često u državnom vlasništvu, isplati kupovati naše državne tvrtke, a našoj državi se ne isplati imati te tvrtke u svom vlasništvu.

Analizirajući sve navedeno, zaprepašteni smo činjenicom da SŽH na tako agresivan način, sa pozivom na javni prosvjed, se zalaže za hitnu prodaju HŽ Carga, a opet se i ne treba čuditi, jer njihovo rukovodstvo sindikata prima redovnu plaću i na vrijeme, iz Infrastrukture, koja je na državnim jaslama, i ne dijele sudbinu radnika HŽ Carga, kojima je plaća sve kasnije i kasnije.

Isto tako, nije ništa novo da SŽH zastupa privatizaciju, jer je i to već viđeno s njihove strane, a dogodilo se u slučaju privatizacije RVR-a, gdje su bili većinski sindikat i zastupali su gorljivo njegovu privatizaciju, a rezultat toga je da je sada ta tvrtka pred kolapsom, a radnici mjesecima nisu dobili plaću.

Poštovano članstvo, cijenjeni radnici HŽ Carga, ovaj potez SŽH je još jedan od dokaza u nizu, da ne žele dobro radnicima HŽ Carga, a nije ih ni briga jer ne dijele njihovu sudbinu, pa im tako nije problem ni tražiti hitnu prodaju njihove tvrtke.

Zato, ako vi, radnici HŽ Carga, želite da vašu tvrtku prodaju što prije strancima i želite što prije neizvjesnu sudbinu, onda se odazovite pozivu SŽH na javni prosvjed, a ako to ne želite, vrijeme vam je da što prije napustite SŽH, jer mu svojim članstvom dajete legitimitet da radi na štetu svih nas.
S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov



- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.05.2013.

SRETAN VAM PRAZNIK RADA!!!!

Danas je Međunarodni praznik rada, a slavimo ga kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu na ovaj datum 1886. godine, kada se gotovo 400.000 radnika diglo kako bi izborili pravo na osmosatno radno vrijeme. Tijekom tih demonstracija ubijeno je više od dvije stotine radnika, a osmero ih je u kasnijem suđenju osuđeno na smrt pod lažnom optužbom bacanja bombe.

Ovaj praznik se obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj se prvi put proslavio 1890. u Maksimiru po kojem su se radnici prošetali noseći crvene trake i karanfile čime su simbolizirali krv koja se prolila u Chicagu.


- 05:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.