subota, 08.03.2014.

Sindikat željezničara (SŽH) u „Vijestima Extra“- širi EXTRA LAŽI

HŽ Cargo d.o.o.
Glavno radničko vijeće
Tomislavov trg 11/I, Zagreb
Broj: 41/14 M.S.
Zagreb, 07.03.2014.


Svim radnicima HŽ Cargo d.o.o.



Predmet: Sindikat željezničara (SŽH) u „Vijestima Extra“- širi EXTRA LAŽI

Poštovani,
osvanulo je nevjerojatno štivo u glasniku SŽH, „Vijesti Extra“ prepuno je objeda i laži kojima žele krivnju za svoje propuste i promašaje prebaciti na GRV.

U postupku savjetovanja vezano za Pravilnik o organizaciji dana 09.01.2014. , predlagali smo da se zauzme stav da je Pravilnik o organizaciji u cjelini neprihvatljiv i to u organizacijskom i funkcionalnom smislu i da se kao takav odbaci. Međutim, tom našem prijedlogu, član GRV, predstavnik SŽH, Želimir Halić izričito se suprotstavio, da se potpuno u cijelosti odbaci takav Pravilnik o organizaciji, već je izjavio da ako tako napravimo da on želi dati izdvojeno mišljenje.

Ovo je jasan dokaz da je SŽH kumovao donošenju Pravilnika o organizaciji HŽ Cargo. Iz Pravilnika se jasno vidi koliki će biti tehnološki višak radnika, što je i tada SŽH dobro znao i što ga to tada nije smetalo, a u isto vrijeme, još mjesec dana nakon toga, do 04.02.2014., dan prije potpisivanja KU, je SŽH nastavio pregovarati i dogovarati KU.

Takav Pravilnik o organizaciji je SŽH prešutno prihvatio, a 6.12.2013. su već dogovorili nezakonite kriterije (dokaz iz kol. pregovora - Zapisnik, gdje je Ž.Halić potpisao da je zajedno sa SSH dogovorio kriterije za izlučivanje tehnološkog viška). Iste te nezakonite i nekorektne kriterije dogovorili su i potpisali KU u Putničkom prijevozu, zajedno sa Sindikatom hrvatskih željezničara, pa je neshvatljivo i nevjerojatno da ta 2 sindikata uopće spominju nezakonitosti koji su sami učinili, a na temelju kojih je rađena Lista tehnološkog viška radnika.

Na sjednici GRV održanoj 27.02.2014., vezano za savjetovanje po pitanju Liste tehnološkog viška radnika, predstavnici SŽH i SHŽ došli su potpuno nepripremljeni, onako „turistički“, iako znaju da su kao članovi GRV dužni svoje primjedbe analizirati, selektirati i obraditi na način da GRV može takve primjedbe proslijediti i objaviti, a ne kao što je predstavnik SŽH došao, donio hrpu neobrađenih papira, na sjednici nijednu primjedbu nije prokomentirao niti je sudjelovao u radu GRV, već je napustio sjednicu nakon pola sata.

Za razliku od ova 2 sindikata, predstavnici GRV iz sindikata SSHŽC i STPVV HŽ su selektirali i obradili dobivene primjedbe.

Glavno radničko vijeće je uvijek postupalo po Zakonu, nije napravilo ni jednu nezakonitu radnju, niti propust u svom radu i sa gnušanjem odbacujemo ovakve objede i laži od strane Sindikata željezničara Hrvatske.

S poštovanjem,

Predsjednica Glavnog radničkog vijeća
Marija Stefanov

- 20:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.03.2014.

Neistine i podmetanja koje plasira SŽH vezano za ulogu GRV u predmetu savjetovanja po pitanju Liste tehnološkog viška radnika

- svim radnicima HŽ Carga

Ovih dana prenose se nevjerojatne konstrukcije od strane predstavnika SŽH, koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću, a koje smjeraju na davanje krive slike o radu i ulozi Glavnog radničkog vijeća i njegovih članova.

Naime, radi se o slijedećem:
SŽH želi, pod svaku cijenu, prikazati pred radnicima HŽ Carga, GRV u ulozi koju ono nema.
Tako šire neistine i laži da je GRV moglo spriječiti donošenje Liste tehnološkog viška radnika, što je potpuno nepoznavanje zakonske uloge GRV.

Po čl.149. st.1. i st. 3. t.10., Poslodavac se mora savjetovati s GRV o namjeravanoj odluci, što provedbeno znači da Poslodavac nije obvezan prihvatiti mišljenje GRV, jer se radi o savjetovanju, a ne suglasnosti, jer savjetovanje znači davanje mišljenja bez obveza Poslodavca da to i prihvati.

Liste tehnološkog viška radnika radi i donosi Poslodavac i to isključivo na bazi Pravilnika o organizaciji HŽ Cargo, koji je donesen 31. 01.2014. g.

Na sjednici GRV, održanoj 27.02.2014. članovi GRV, osim članova iz SŽH i SHŽ su odgovorno i marljivo odradili sjednicu GRV sa ciljem da pokušaju otkloniti što više nepravilnosti na Listi, odnosno da se Poslodavcu skrene pozornost na propuste i nedostatke.

Predstavnici SŽH znaju da je to tako, ali i pored toga namjerno pokušavaju prebaciti krivnju na ostale članove GRV.

Na kraju smatramo, ovakve postupke SŽH krajnje nekorektnim. Zato molimo sve radnike HŽ Carga da ne nasjedaju na takve priče, jer morate znati da je GRV uvijek na strani radnika i da nikad neće biti drugačije.
S poštovanjem,


Predsjednica Glavnog radničkog vijeća
Marija Stefanov

- 21:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.