utorak, 29.04.2014.

Insinuacije Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH) po pitanju rada Glavnog radničkog vijeća (GRV)

- radnicima HŽ Carga


Poštovani,

prisiljeni smo očitovati se na optužbe Sindikat željezničara Hrvatske na rad Glavnog radničkog vijeća po pitanju savjetovanja o Odluci i Listi tehnološkog viška.

Glavno radničko vijeće je uvijek postupalo po Zakonu, nije napravilo ni jednu nezakonitu radnju, niti propust u svom radu i sa gnušanjem odbacujemo ovakve objede i laži od strane Sindikata željezničara Hrvatske. Optužbe SŽH na rad GRV su potpuno promašene i bespredmetne, a što ćemo objasniti u nastavku teksta.

Kako su te optužbe vezane za inspekcijski nalaz, potrebno je reći slijedeće:

Poslodavac je uputio na savjetovanje GRV, Odluku i Listu tehnološkog višku po kojoj je GRV provelo savjetovanje i u pismenoj formi dalo primjedbe na Listu koje je uputilo Poslodavcu.

Kao dokaz tome prilažemo Zapisnik sa sjednice održane po pitanju savjetovanja vezano za Odluku i Listu tehnološkog viška radnika.

U tom smislu, nalaz Inspekcije rada nije točan.

Po pitanju Odluke o poticajnim mjerama za rješavanje tehnološkog viška radnika, moramo reći da je to već predviđeno čl.153. KU za HŽ Cargo, a Odluka o poticajnim mjerama nema obvezujući karakter što znači da će prihvatiti samo onaj radnik kojemu to odgovara. Takva Odluka ne može biti na štetu radnika. Prema tome savjetovanje po tom pitanju je irelevantno. Uz to treba reći, da do sada ni jedno Društvo HŽ nije provodilo savjetovanje po Odlukama o poticajnim otpremninama, pa niti tamo gdje su povjerenici u funkciji radničkog vijeća iz SŽH i SHŽ.

Dodatna manjkavost inspekcijskog nalaza je u tome što Inspekcija rada, prilikom provođenja inspekcijskog nadzora kod poslodavca HŽ Cargo d.o.o., nije uopće konzultirala GRV vezano za to da li je bilo provedeno savjetovanje sa GRV po pitanju Odluke i Liste o tehnološkom višku.

Na kraju je preporuka SŽH, da se kloni insinuacija ovakvog tipa i time ne dovodi radnike HŽ Carga u zabludu.

S poštovanjem,

Predsjednica Glavnog radničkog vijeća
Marija Stefanov

Prilog: Zapisnik GRV

HŽ Cargo d.o.o.
Tomislavov trg 11/I
Zagreb
Glavno radničko vijeće


Z A P I S N I K


s 18. sjednice Glavnog radničkog vijeća HŽ Cargo d.o.o., održane dana 27.02.2014. godine.

Članovi Glavnog radničkog vijeća:
1. Marija Stefanov
2. Davor Debeljak
3. Nediljko Ilić
4. Želimir Halić
5. Ljiljana Jaković
6. Milan Jelovac
7. Nenad Kučinić


Dnevni red

1. Usvajanje zapisnika iz 17. sjednice
2. Savjetovanje o Listi tehnološkog viška radnika u društvu HŽ Cargo d.o.o.
3. Razno

Konstatira se da je dnevni red jednoglasno usvojen.

Ad.1)

Zapisnik iz 17. sjednice usvojen je jednoglasno.

Ad.2)

Pod ovom točkom dnevnog reda pristupilo se savjetovanju o Listi tehnološkog viška radnika koja je sastavni dio Odluke o Listi tehnološkog viška.

Savjetovanje se odvijalo na slijedeći način:
Predsjednica GRV je kratko obrazložila ovu točku dnevnog reda, nakon čega je započela rasprava.
Prvo treba reći da se Želimir Halić prvi javio za riječ i rekao da će biti kratko jer će otići na prosvjed. Uz to je priložio hrpu papira u smislu primjedbi na Listu. Taj materijal je bio potpuno nesređen bez ikakve analize, sažetka ili nekakvog zaključka, tako da je bio potpuno neupotrebljiv za rad na GRV. Pored toga priloženog nesređenog materijala, isti predlaže GRV-u da se Lista tehnološkog viška odbaci, a od svojih donesenih primjedbi na sjednici GRV ni jednu primjedbu nije pojasnio ni obrazložio.
Te aktivnosti Želimira Halića su proturječne i nespojive, jer po primjedbama bi se trebalo savjetovati, a s druge strane, po njemu bi se odbacile. Želimir Halić je donio također na sjednicu zaključke iz skupa radnika iz GP Varaždin i objašnjavao kako piše u zapisniku da su kriteriji iz KU za izlučivanje viška radnika nezakoniti.
Predsjednica GRV mu je na to odgovorila da je te kriterije upravo on dogovorio zajedno sa SSH, 6.12.2013., pa je čudno da sad kaže kako su to nezakoniti kriteriji, a iste te kriterije je njegov sindikat dogovorio i u Putničkom prijevozu i potpisao KU HŽ Putničkog prijevoza, a što se tiče njegove izjave o Listi tehnološkog viška, kad dobro zna da je Lista napravljena na osnovu Pravilnika o organizaciji koji je službeno stupio na snagu 31.01. 2014.

Nakon pola sata Želimir Halić i Nenad Kučinić su napustili sjednicu, a uz to treba napomenuti da Nenad Kučinić na sjednicu nije donio ni jednu primjedbu.

Svi članovi GRV su osudili takav način rada ova 2 člana koji su napustili sjednicu i konstatirali da je to neozbiljno i neodgovorno ponašanje, jer treba znati da inzistiranje g. Halića da se napiše da se Lista odbaci u cjelini u konačnici znači da na takav način ne bi spasili ni jednog radnika koji se našao nepravedno na Listi tehnološkog viška.
Nasuprot tome, članovi GRV su zaključili da se može na bazi osnovanih primjedbi nekom pomoći tko je nepravedno na Listi viška.

Stav je GRV bio da je Želimir Halić pobrkao termine i pojmove iz ZOR vezano za savjetovanje i suodlučivanje jer ovo što radi GRV je savjetovanje, jer i pored svih naših primjedbi i zaključaka, Poslodavac može odlučiti po svome.

Na kraju GRV je donijelo zaključak da će se postupiti tako da se daju osnovane primjedbe, koje imaju uporište odnosno argumente. Primjedbe radnika koje su bile napisane bez konkretnih argumenata nisu se uzimale u razmatranje.

Također GRV je zaključilo da je Poslodavac odgovoran za zakonitost donošenja Liste tehnološkog viška radnika.

Ad. 3)
Pod ovom točkom nije bilo rasprave.


Zapisničar
LJiljana Jaković


Predsjednica Glavnog radničkog vijeća
Marija Stefanov


- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.04.2014.

Laži, prevare i obmane Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH)


- radnicima HŽ Carga

Poštovani radnici HŽ Carga,

Sindikat željezničara Hrvatske svoj rad temelji isključivo na lažima, prevarama i obmanama radnika HŽ Carga. Da je to tako, poznato je svima i od prije, a dokazali su to i u svojim zadnjim Vijestima Extra.

Najveća laž koju plasira SŽH u tim svojim Vijestima je da je Samostalni sindikat HŽ Cargo potpisao Kolektivni ugovor HŽ Carga, s obzirom da i najveći laik zna da samo onaj tko je reprezentativan sindikat u smislu Zakona o reprezentativnost, a to su bili SŽH i SSH, da su samo oni mogli pregovarati za KU, a što znači da su samo oni ga i mogli potpisati.
Samostani sindikat HŽ Cargo je sa svojim dopisom, odnosno izjavom pristupio KU, kako bi mogao konzumirati prava iz njega.

Takva naša izjava, nije dala apsolutno nikakvu prevagu na težini i značaju KU, jer to nije potpis na KU.

U istim Vijestima, bez imalo srama i morala podvaljuju SSHŽC sve ono za što su oni isključivo krivci, pa se tako Lista tehnološkog viška utvrđivala po kriterijima koje su oni ispregovarali i dogovorili.

Nadalje, smanjenje troškova radnika po posebnim odredbama je također njihova krivica, u smislu da je smanjenje plaće po KU bilo zamišljeno da se masa plaće umanji za 25%, što bi za svakog radnika pojedinačno značilo neznatno smanjenje. Nakon toga SŽH i SHŽ su sazivali konferencije za novinare, pisali ministru kako to nije dovoljna ušteda HŽ Cargu, na što je ministar reagirao tako da je naredio Upravi da se mora svakom radniku smanjiti bruto plaća za 14%.

A što se tiče Pravilnika o organizaciji, on je stupio na snagu prije KU.

Druga podvala SŽH je da želi obmanuti radnike HŽ Carga iznoseći insinuacije da se GRV dogovorilo s Poslodavcem po pitanju Liste tehnološkog viška radnika. Istina je slijedeća: da se Poslodavac po Zakonu o radu mora savjetovati sa GRV, ali ga mišljenje i stav GRV ne obvezuje. GRV je dalo negativno mišljenje o navedenom Pravilniku, i brojne primjedbe na Listu tehnološkog viška. Prava istina je u tome, da je Lista tehnološkog viška napravljena na bazi Pravilnika o organizaciji, koji je objavljen 03.01.2014., a i pored takvog Pravilnika o organizaciji koji predviđa 804 radnika viška, SŽH je nastavo kolektivne pregovore sve do 4.02.2014., odnosno zadnjeg dana prije potpisivanja KU. U tom kolektivnom pregovaranju su dogovorili gotovo sve članke, što uključuje i članak 73. KU, odnosno kriterije za izlučivanje tehnološkog viška radnika, a za koje se sad prave naivni i prodaju ljudima maglu kako ih brine što su nezakoniti. Iste takve kriterije su ispregovarali u HŽ Putničkom prijevozu i potpisali KU.
Potrebno je reći i to da se SŽH sve do dana potpisivanja KU, na najpodmukliji način „šlepao“ uz Sindikat strojovođa Hrvatske, a kad su shvatili a da su ih SSH preveli žedne preko vode, tada su počeli glumatati kako neće potpisati KU, jer su znali da je došlo vrijeme kada moraju objasniti radnicima HŽ Carga kako su kumovali Sindikatu strojovođa da oni zadrži gotovo sve svoje strojovođe.

Savjetujemo Sindikatu željezničara Hrvatske, da se prestane baviti podmetanjem i podvalama, jer time nanose štetu sebi i drugima.

S poštovanjem,


Predsjednica Samostalnog sindikata HŽ Cargo
Marija Stefanov

- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.04.2014.

SRETAN USKRS

U ozračju simbolike nade i ljubavi najvećega kršćanskog blagdana, svim članovima i njihovim obiteljima i svim posjetiteljima bloga želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!
- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.